Journal

NO
06/02/15 • Journal : For redaksjonen, Geir Haraldseth og Marte Danielsen Jølbo

CAS 2015

NO
06/02/15 • Journal : For redaksjonen, Geir Haraldseth og Marte Danielsen Jølbo

CAS 2015

Folk snakker om Stavanger og kunstlivet her. Kanskje har de aldri vært i Stavanger, men de vet det er noe som skjer her, enten om de bor i Oslo, Bergen, Berlin, Miami eller New York. Det skal ikke mye til for at folk begynner å legge merke til en blomstrende kunstscene, så la oss smi mens jernet er varmt og fortsette å utvikle kunstlivet lokalt og dele det internasjonalt.

I 2014 kom det lille kunstmiljøet her i snakk. For det meste om salget av Hepworth-skulpturen og om KINOKINOs skjebne. Det er saker som kommer til å bli gjenstand for videre diskusjon, men vi i redaksjonen håper at 2015 blir et år hvor vi kan bygge videre sammen.

Nye Tou åpner og vi kommer til å få et nytt organ for kunstnerne i den pussige kunstkroppen vår. På Tou kommer en rekke kunstnere til å få tilholdssted og Rickard Borgström skal sørge for at det skjer spennende ting der, også på billedkunstfeltet. Hanne Beate Ueland har blitt varm i trøya på kunstmuseet og vi gleder oss til utstillingene hennes, samt Frida Hansen-utstillingene. En utstilling av Hansens arbeider blir sommerens hit sammen med en utstilling som viser tre samtidskunstnere som jobber med temaer relatert til henne. Frida Hansens hus og residency-programmet der fortsetter med å utvikle arven etter Hansen med mål om å spre kunnskap om hennes virke ut i verden. Utenfor Kunsthallen blir det byggeplass, men inne i bygget spirer alt annet enn muggen. Blant annet blir det retrospektiv utstilling med Sandnes-baserte Inger Bruun.

Kunstsenteret fortsetter med sommerskolen, og i år blir det fokus på performance med My Barbarian og Courtesy of the Artists, og på høsten blir det en ny runde med Nuart og Screen City ute i bybildet. Galleri Opdahl starter sesongen med en sterk maleriutstilling av Natasja Askelund og vi håper galleriet finner tilbake til formen etter en stille høst i 2014. KINOKINOs skjebne er usikker, men det som er sikkert er at politikerne i Sandnes virkelig har føkka opp. Det å kaste et nasjonalt interessesenter ut vinduet er uhørt og hører ikke hjemme i en region i vekst. Hva skal man vel finne på når olja tar slutt?

Kverulantkatedralen stiller slike spørsmål hele tiden og nå skal kverulantene ta for seg kunsten, da særlig med alles favorittemne; Hepworth-skulpturen. Som en motvekt vil BKFR arrangere et seminar med MUST og RKS for å se på hva man kan gjøre for å unngå at slike situasjoner oppstår igjen og komme med konstruktive forslag. Prosjektrom Normanns holder koken og felleskapet i Erfjordgata står støtt sammen med mange av de andre kreative felleskapene i Stavanger Øst; Absinten og Mess&Order for å nevne noen. Galleri Sult stengte dørene i 2014, men det kommer flere kommersielle gallerier som forhåpentligvis tar kunsten og kunstnerne seriøst. Vi trenger flere gallerier som kan delta nasjonalt og internasjonalt og som kan utvikle samlere. Det trenger vi! iPark og RKS arrangerer en workshop som skal ta for seg nettopp dette som starter høsten 2015. Grasrota spirer og Studio17 har levert et godt program med mye energi, til våren kommer det samarbeid med UKS og Kunstakademiet i Oslo. Ettersom Stavanger vokser blir kunstnerne presset lenger ut, og det er ikke bare i Stavanger Øst ting skjer. Kanskje blir det mer action i Hillevåg også? Nina Ghafaris prosjekt i 2014 var en indikasjon på at en ny generasjon av kunstnere har kommet på banen og det finnes flere kunstnere som er basert litt utenfor allfarvei.

Om kunstfolk spør seg hvorfor folk snakker om Stavanger har vi svaret.