Loading Events

« All Events

Atlantic Footprints – Thomas Kilpper

September 28, 2020 @12:00 - August 8, 2021 @17:00 CEST Exhibition

About

Se det monumentale tresnittet skåret inn i kunstmuseets gulv!

THOMAS KILPPER

sammen med: Elise Alleè, Emma Brown, Nicolai Diesen, Anna Kristin Ferking, Paul Fox, Anthony Morton og Yi Yang fra Universitetet i Bergen, fakultet for kunst, musikk og design.

Tresnitt, trestikk og linoleumssnitt (dvs. høytrykk) er et av satsingsområdene til kunstmuseet Haugesund Billedgalleri. Museet har gjennom mange år bygget opp en omfattende samling av nasjonale og internasjonale høytrykk. I 2017 inviterte Haugesund Billedgalleri den tyske kunstneren Thomas Kilpper til å lage et verk i Grafikksalen.

Thomas Kilpper (f. 1956) har siden midten av 90-tallet utforsket muligheter for stedsspesifikke og sosialt engasjerte intervensjoner i det offentlige rom. Arbeidene tar ofte utgangspunkt i en bygning eller et sted hvor viktige, historiske hendelser har utspilt seg. Arbeidene tar form av installasjoner i forskjellige materialer, som treverk, betong, funnet materiale, planter, og kanskje mest iøynefallende, enorme tresnitt skåret rett i gulvet.

Kilpper er blitt internasjonalt kjent hovedsakelig for sine monumentale motiv skåret direkte i gulvflaten. I noen av prosjektene har arbeidet med å grave fram stedets historie og å dekke det meste av fasadene med trykk, pågått over ett år. Lik en tatovering skriver han seg selv og aktuelle historier inn i «bygningshuden». Motivene overfører han til papir eller lerret, og avtrykkene monteres på vegg og i tak, både innen- og utendørs. Kilpper overskrider tradisjonelle forestillinger om museet/galleriet som enerådende rom for visning av kunst. Han samarbeider ofte tett med lokalbefolkning og sosiale grupperinger aktuelle for det enkelte prosjekt. Kilpper er professor i kunst ved Institutt for kunst (KMD, UiB) ved Universitetet i Bergen.

Utstillingsprosjektet i Haugesund Billedgalleri knyttet seg opp til museets samling, men også til aktuelle sosiale og politiske problemstillinger i Haugesund, på Haugalandet, i Norge og globalt. Kilpper utviklet prosjektet i samarbeid med en gruppe kunststudenter i Bergen. Hovedverket, utskjæringen i tregulvet, er blitt en permanent installasjon i Grafikksalen i Haugesund Billedgalleri.

Prosjektet er en oppfølger av Kilppers tidligere stedsspesifikke verk i Nasjonalgalleriet, Oslo (2015) og Ministeriet for statlig sikkerhet i DDR, Berlin (2009).Kunstverket er Kilppers første permanente installasjon i Nord-Europa.

Fotodokumentasjon: Haugalandmuseet-Haugesund Billedgalleri/Gunvor Saltvik

Details

Start:
September 28, 2020 @12:00
End:
August 8 @17:00
Event Category:

Venue:

Haugesund Billedgalleri
Erling Skjalgssonsgt. 4
Haugesund,
+ Google Map