Loading Events

« All Events

Vanessa Baird

June 17 @18:00 - September 5 @16:00 CEST Exhibition

About

Kunsthall Stavanger er stolte av å annonsere en omfattende utstilling med Vanessa Baird. Utstillingen åpner 17. juni 2021 og vil i hovedsak bestå av nye verk og verk som ikke tidligere har blitt vist.

Vanessa Baird (f. 1963, Oslo) bor og arbeider i Oslo. Baird er kjent for sitt arbeid med akvareller og pasteller, som strekker seg fra storskala veggmalerier til mindre, intime serier. Hun motiveres av mørke og hjemsøkende referanser, gjerne med assosiasjoner til fabler. Arbeidet hennes tar ofte utgangspunkt i det personlig og hjemlige, så vel som bylandskap og arkitektoniske element.

Hennes intense og detaljerte tegninger anses av mange å være kontroversielle, da hun ofte kommenterer på samtidens politiske og sosiale situasjoner. Arbeidet Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene tok hovedsetet i en av Norges heteste kunstdebatter, da arbeidet ble fjernet fra Helsedepartementet i 2013. Begrunnelsen var at de ansatte ved departementet mente det vekket for sterke assosiasjonen til bombingen av regjeringskvartalet 22. juli.

I 2015 vant Baird den prestisjetunge prisen Lorck Schive Kunstpris, en av Norges mest prominente tildelinger til kunstnere som bor og virker i Norge. Hun er også samarbeidspartner med den anerkjente forfatteren Karl Ove Knausgård og har illustrert hans roman Om høsten (2015). Sammen med kollega Mette Hellenes driver Baird det uavhengige forlaget Brunt hull. I 2017 åpnet Baird separatutstillingen You are something else ved Kunstnernes Hus. Dette ble en av institusjonens best besøkte utstillinger, og ble hyllet av både kritikere og kuratorer som en av de viktigste utstillingene i nyere, norsk kunsthistorie.

Baird er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Hun har hatt separatutstillinger ved blant annet Nasjonalmuseet, Göteborg Konstmuseum, Sørlandets Kunstmuseum, Stenersenmuseet og Lillehammer Kunstmuseum. Hun har publisert tre bøker Red Herring (2016), Brødrene Grimms «Ulven og Reven», (2013) og You can’t keep a good rabbit down, (2009), alle utgitt av No Comprendo Press. Baird er representert i flere nøkkelsamlinger og har permanente verk i offentlige rom, blant dem ved Sentralen i Oslo (2016) og i det nye regjeringskvartalet (2010-2013). Nyere separatutstillinger inkluderer Lorck Schive Kunstpris (2015), Kunstnernes Hus (2017), I’ve got ants in my pants, OSL contemporary (2018), KODE i Bergen (2018-19) og If ever there were an end to a story that had no beginning, Drawing Room, London (2021). Hun var også del av Kochi Muziris Biennale 2019, Kerala, India, kuratert av Anita Dube.

Details

Start:
June 17 @18:00
End:
September 5 @16:00
Event Category:

Venue:

Kunsthall Stavanger
Madlaveien 33
Stavanger, Norway
+ Google Map
Website:
http://kunsthallstavanger.no/nb/