Contemporary Art Stavanger

Sign Up For Our Newsletter.
  • Journal
  • Institutions+Residencies
  • Arts Calendar
  • Journal
  • Institutions+Residencies
  • Arts Calendar
  • CAS Instagram

info@contemporaryartstavanger.no

Sign Up For Our Newsletter.

Follow us

  • Facebook
  • Instagram
  • Newsletter

CAS is kindly supported by:

Stavanger Municipality, Fritt Ord, Arts Council Norway, Rogaland County Council, ISSN 2704-0704

main navigation

About

Contemporary Art Stavanger consists of an online art journal as well as a physical residency program for critics, writers and researchers. Through our work, we aim to contribute meaningful conversation relevant to the Stavanger region’s art scene, while at the same time connecting the content to a larger national and international discourse – we therefore publish in both Norwegian and English. In addition to reviews, essays, and interviews, we explore the expansive possibilities of CAS’ online platform and investigate different ways of working with writers, residencies, and the format of art writing and criticism. We at CAS are dedicated to presenting a wide range of perspectives, voices, and subject matter. Read more

© 2015 Contemporary Art Stavanger

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Franka Hörnschemeyer: CONSERVA

January 14, 2022 @12:00 - March 12, 2022 @17:00 CET Exhibition

About

CONSERVA

I kunst og arkitektur forbindes begrepet konservering med forlengelse av gjenstanders liv. I fysikken er det assosiert med termodynamikkens første lov; vannmassene som stuper nedover en foss er i ferd med å avgi potensiell energi til jorden, en lyspære forvandler elektrisk energi til varme og lys. Uavhengig av form forblir den totale energien i et lukket system konstant.

De fritthengende objektene i Franka Hörnschemeyers utstilling Conserva er selv del av et lukket kretssystem. Et tau forankret i en sirkulær bevegelse langs veggene i Galleri Opdahl løfter syv slitte bokser av tre fra gulvet. Et massivt, rustent gitterbykser nærmest inn i rommet. Objektene er ladet med den tilsvarende energien som brukes i vannkraft; potensiell gravitasjonsenergi mot jorden. En energi man kankjenne på kroppen i et rom der objektene, som ballettdansere frosset i luften, truer med å kollapse sin vekt mot gulvet.

Hörnschemeyers romlige intervensjoner er koreografert i en 15-siders manual bestående av modeller, omhyggelige inventarlister samt instrukser for knyting av knuter. Det at Hörnschemeyer redegjør for hver eneste vinkel og hvert eneste gram i monteringsprosessen, må imidlertid ikke forveksles med mangel på følsomhet i hennes omgang med materiale. Hva liker Lys å ha på seg? Liker Lys å bli fotografert? spurte ZERO-kunstnerne i et dikt fra 1964. Tilsvarende innleder Hörnschemeyer en samtale med materialer som konvensjonelt kun assosieres med deres tekniske funksjon i byggindustrien. Forskalingspanelet som utgjør betongarkitekturens modulære støpeform, og gipsplatene som brukes til kostnadseffektiv konstruksjon av tak og vegger. Hennes praksis foregriper en tendens innenfor historiografien der tilsynelatende trivielle, hverdagslige objekter behandles med det samme alvor som relikvier og kunstobjekter – en tingenes kunsthistorie som kunsthistoriker Peter Geimer har kalt det.

Besøkende som vandrer gjennom Conserva er derfor ikke bare invitert til å lytte til samtalen som utfolder seg i sår og riss i de gjenbrukte materialene og i de stadig skiftende konstellasjonene mellom objekt og rom, men til aktivt å delta i denne dialogen. Jeg betrakter også meg selv som materiale, som Hörnschemeyer fastslår. Stirrer man lenge nok inn i gipsplaten, vil gipsplaten stirre tilbake, for å parafrasere Nietzsche.

Sistnevnte viser at Conservanettopp ikke er et lukket kretsløp, men strekker seg langt forbi tauets rekkevidde, ikke bare mot den besøkende, men inn i galleriets vegger.

I denne sammenheng refererer utstillingens tittel til en annen prosess; konserveringen av matvarer. Bygningen der Galleri Opdahl befinner seg var opprinnelig en konserveringsfabrikk, og selv om røkeribygningen og den majestetiske skorsteinen for lengst har forsvunnet, er sporene av dens tidligere funksjon konservert i fabrikkarkitekturens høye himlinger og synlige rør. Galleri Opdahl og kunstnerne som inntar lokalet er på sett og vis eremittkreps som gjenbruker skallet til en gammel skapning. I samtale med byggets tidligere identitet, utspiller Conservaseg ikke kun i rom, men også i tid, og strekker seg ut i Stavangers gater, hvis byhistoriske identitet fortsatt er preget av de mange konserveringsfabrikkene som ble bygget sent på 1800- og frem til midten av 1900-tallet. En arv som i dag stort sett er usynlig, ifølge en rapport fra byantikvaren i Stavanger fra 2017. Hörschermeyer avslører at usynlig i denne sammenheng simpelthen betyr gjemt bak overflaten.

Dette stemmer overens med Pierre Simon Laplaces tillegg til termodynamikkens første lov: I ethvert lukket system konserveres ikke kun energi, men også informasjon. Hörnschemeyers empatiske materialisme frigjør informasjonen som er fanget i rom og materiale, men hevder aldri fullstendig eierskap over den. Det er snarere opp til den enkelte å dechiffrere informasjonen i dialog mellom seg selv, objektene og rommet.

  • Google Calendar
  • iCalendar
  • Outlook 365
  • Outlook Live

Details

Start:
January 14, 2022 @12:00
End:
March 12, 2022 @17:00
Event Category:
Exhibition
Website:
https://www.galleriopdahl.no/exhibition/franka-hoernschemeyer

Organizer

Galleri Opdahl
View Organizer Website

Venue:

Galleri Opdahl
Haugesundsgaten 8
Stavanger,
+ Google Map
  • Previous event
  • Next event
  • Journal

  • Institutions+Residencies

  • Arts Calendar

  • About CAS

  • info@contemporaryartstavanger.no


Top

Follow us

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • newsletter-icon

© 2020 Contemporary Art Stavanger

© Copyright National and international copyright laws protect the works of art presented at this website. The artworks may not be reproduced or made public in any way, analogue or digital, without permission from the right holders / BONO. Please contact BONO (Norwegian Visual Artists Copyright Society) in order to obtain a license. All efforts have been made to correctly site and credit images. If you believe an image has been credited incorrectly, please contact us at: info@contemporaryartstavanger.no