Journal

NO
31/05/16 • Free Form : Frode Felipe Schjelderup

HVA ER KUNST / OUTINSIDE ART?

NO
31/05/16 • Free Form : Frode Felipe Schjelderup

HVA ER KUNST / OUTINSIDE ART?

Frode Felipe Schjelderup - The Outinside Art
Kunsthall Stavanger 28. april – 10. juli 2016

Jeg har tegnet siden jeg var liten. Jeg gikk på Steinerskolen fra 1. til 4. klasse.

I løpet av de årene fram til dagens kunstuttrykk, har jeg utviklet stilen min til noe som er min egen.

 

Jeg er lettere psykisk funksjonshemmet med Tourettes syndrom og med høyt fungerende autistiske trekk.

 

Det er i kunst og musikk at jeg faktisk kan leve i en ubegrenset tilværelse. Jeg har vansker med å få venner på min egen alder osv. Jeg lever nesten hundre prosent av livet mitt i en fantasiverden. Jeg er et avvikende menneske med andre utfordringer, men i fantasiverdenen er det ingen hindringer for hva jeg kan skape. Jeg liker ikke en verden med regler og begrensninger som hindrer meg i å skape kunst.

Jeg har hatt to jobber før som tyder på mistrivsel til de grader. Jeg har jobbet på Invivo (nå Attende) og så på Fregatten. Ingen av de stedene ga noe til meg og kvalitetstilbudet var dårlig tilrettelagt for meg på grunn av at jeg drømte meg bort i min egen fantasiverden.

 

Så kom kunstskolen. Den var grei og fin for å komme seg videre på. Ellers likte jeg meg bedre på Invivo når det var kjekt der. Kanskje fordi folk med avvikende adferd setter større pris på de små tingene enn de store tingene?

 

Men nå skal jeg skrive om kunsten min og her kommer det:

 

Jeg tegner folk og de har sitt eget uttrykk som lever i mitt indre hjerte. Figurene mine er enkle og presise.

Frode Felipe Schjelderup, Det perfekte menneske, 2015. Photo: Maya Økland / Kunsthall Stavanger.

«HVA OG HVORFOR SKAL FORSKERNE SKAPE DET PERFEKTE MENNESKE?»

En nedtegnet mann med hvit skjorte og svart slips og jakke tenker høyt, og med en snakkeboble som i en tegneserie: «Hva og hvorfor skal forskere skape det perfekte menneske?» Jeg bare spør.

Frode Felipe Schjelderup, Den Røde Hjerte (The Red Heart), 2015. Photo: Maya Økland / Kunsthall Stavanger.

«MANNEN LENE SEG PÅ KVINNENS MAGE»

Jeg har også tegnet og malt et bilde med en mann som lener seg på kvinnens mage. Jeg er godt fornøyd med bildet. Det kan minne om vampyren til Edvard Munch der en mann lener seg på kvinnen og kvinnen holder rundt han.

 

Ellers er kunsten min lagt til rette for å bli sett i Stavanger Kunsthall i det brunrosa bygget ved Madlaveien.

 

Jeg har ikke hatt utstilling alene siden Metallium Fleshammer i Sveits i 2010 og Sting i Stavanger i 2012.

 

Takk.


Frode Felipe Schjelderup (f. 1982 i Colombia) er kunstner og bor og arbeider i Stavanger. Han har hatt flere separat- og gruppeutstillinger, blant annet Metallium Fleshammer, Gallery New Jerseyy, Basel, Sveits, 2010; Sommerutstilling, Galleri Sting, Stavanger, 2012; The Line is a Lonely Hunter, Gallery New Jerseyy, Basel, Sveits, 2008; og Raw Art / Outsider Art, Gallery North, Harstad, 2014. Schjelderup har også utgitt grafiske romaner og tegneserier, blant annet Metallium Fleshammer (DMG, Stavanger, juni 2011) i samarbeid med Kjetil Brandsdal; Bare Snabel, flere utgaver (redigert av Helge Olav Øksendal m.fl.) 2011/2012; og En ny tid (Klokkeboka) (HOO) 2012, som ble tildelt Stavangerprisen for årets beste bok av Natt&Dag.