Journal

NO
15/06/14 • Journal : Marte Danielsen Jølbo

Another Space at LR Residency

NO
15/06/14 • Journal : Marte Danielsen Jølbo

Another Space at LR Residency

Ute av verden

For å komme seg til Klungtveit gård hvor L/R Residency holder hus, kan man ta hurtigbåten fra Stavanger sentrum innover i Ryfylke i to timer til tettstedet Sand. Derfra kan man ta buss videre med en bussjåfør som kjører en ekstra runde rundt sentrum for å lete etter noen passasjerer som alltid pleier å komme med den båten, men som ikke dukker opp i dag. Så sier man at man skal til Suldalsosen, og på ønske om nærmere spesifikasjon fra sjåføren kan man si at man vil gå av ved butikken. Da kan sjåføren opplyse om at vi kan velge mellom to butikker som ligger rett ved siden av hverandre – Joker og Coop Marked – ikke dårlig for en tettbebyggelse med 200 innbyggere (tips: på Joker har de soyamelk, det har de ikke på Coop). Etter man har handlet inn passelig med proviant for minst fem dager uten tilgang til butikk, og som man kan bære selv i ryggsekkene som er fylt opp med med bøker, datamaskiner og kartongvin, kan man bli hentet av kurator Gunhild Moe som kjører veldig fort i tunnelene frem til Mokleiv. Her har man ikke noe valg lenger. For å komme opp til Klungtveit må man gå.

Etter 20 minutter opp en bratt fjellsti åpner skogen seg og man ser den gamle gården stå der med en forfallen, men flott løe og et par småhus. Her finnes ikke internett, men derimot en masse natur, utedo og kunstlitteratur. Her skal vi være i ti dager.

Utenfor tiden

Man mister nesten pusten av naturen på Klungtveit. Det er så bratt noen steder at man føler man bikker over. De steile fjellene speiler seg i Suldalsvatnet og sildringen fra bekken vi får drikkevannet fra blander seg med sauebjeller og vinden. Det er så mye natur her at det nesten blir for mye for ’byasser’ som oss. Frosker hopper inn i leggen på en, hoggorm ligger plutselig i gresset foran en, maurene går til angrep rundt anklene, lemenene piler mellom buskene og sauene henger ut foran inngangsdøra. Det er uvant, og uendelig flott.

Som kuratorer og administratorer av Another Space, et prosjektrom for kunst og arkitektur i København, er jeg og min kollega Nicola Markhus vant til å være på internett store deler av dagen, være i konstant dialog med veldig mange mennesker og hele tiden kjøre flere prosjekter parallelt. Men så ble vi altså invitert av Gunhild Moe til å tilbringe noen dager i fjellet. Det ble ti dager med alt det som det sjeldent blir tid til i hverdagen; lange og tilbakevendende samtaler om profil og program, hvilke tematikker vi er interessert i å jobbe videre med, hva vi vil grave i. Lesing av faglitteratur, diskusjoner om det vi har lest, Antonioni-filmer og Bergman. Alt dette i en sjelden atmosfære av ro. Man skal ingen steder, man skal ikke møte eller ringe noen. Tid er ikke viktig her.

Man har ro til å gå fjellturer, til å sitte lenge og bare nyte utsikten, se utover vannet og la tankene strømme fritt. Ro til å ikke skulle produsere noe spesifikt, ro til å ikke måtte vise resultater, men derimot kunne komme tilbake til sivilisasjonen med nye tanker, koblinger og ideer. Vi vet kanskje ikke helt hvordan eller når de oppsto, og kanskje ser vi noen ting i nytt lys fremover.

LR Residency handler om å være alene. Om å være ute av verden og utenfor tiden, men å være helt og fullt tilstede – i naturen og med seg selv. Det ligger noen unike verdier i slike opphold og slike steder.

Av Marte Danielsen Jølbo

Marte Danielsen Jølbo runs Another Space together with Nicola Markhus. To learn more about Another Space visit their homepage. Jølbo is also contributing editor of CAS.